Pašventinti nauji kryžiai savanoriams žuvusiems už Laisvę

Raimundas Kaminskas

2021 m. spalio 28 d. Vilniuje, Antakalnio kapinėse Atsargos karininkų sąjunga  organizavo  Lietuvos kariuomenės karių -savanorių, žuvusių už Lietuvos laisvę 1919-1921 m. kapų pagerbimą bei naujų kryžių šventinimo ceremoniją   vienuoliktame  kvartale. 

Renginyje dalyvavo Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamento prie KAM atstovai, Verkių daugiafunkcinio mokymo centro mokytojai ir mokiniai, Atsargos karininkų sąjungos,  Lietuvai pagražinti draugijos, Lietuvos laisvės kovotojų sąjungos, Nepriklausomybės gynėjų sąjungos atstovai, šauliai ir kiti svečiai.    Naujus kapų kryžius pašventino   vyriausiasis Lietuvos kariuomenės kapelionas plk. ltn. kun. Ri­mas Venc­kus.  Renginio dalyvius ir organizatorius sveikino Atsargos karininkų sąjungos pirmininkas dim. mjr. Vidmantas Mažeika, Lietuvai pagražinti draugijos garbės pirmininkas Juozas Dingelis, AKS Vilniaus vadas dim. mjr. Virginijus Jusys. Renginį vedė šaulys Gaudentas Aukštikalnis, o   meninę programą pristatė  Lietuvos kariuomenės VIlniaus įgulos folklorinis ansamblis „Vilnelė“.

 Kovose prie Vilniaus ir jo apylinkėse 1920 m. gindami sostinę Vilnių žuvo nemaža Lietuvos kariuomenės karių ir savanorių. Vieni jų ilsisi Vilniaus Rasų kapinėse, o kiti įvairiose kitose vietose. Antakalnio karių kapinėse (kapinių  vienuoliktame kvartale) palaidota dalis tais metais žuvusių ar mirusių nuo sužeidimų Lietuvos karių. Tikslus jų skaičius ir identifikaciniai duomenys kol kas dar nėra nustatyti. Tam tikri šaltiniai nurodo, kad buvo  iki 400  kapaviečių. Šiandien dalis kapinių  apaugusi krūmais.

Pastebėtina, kad Antakalnio kapinėse pilnai sutvarkyti ir įamžinti, didelę Antakalnio karių kapų dalį užimantys, Lenkijos karių  kapai. Taip pat pilnai sutvarkyti ir įamžinti Pirmojo pasaulinio karo metu žuvusių karių kapai. Kapinėse ant kalvos netoli nuo vienuoliktojo kapų kvartalo iš kairės nuo taip vadinamo menininkų kalnelio įrengtas naujas Lietuvos karių memorialas.

Šiai dienai jau galime džiaugtis, kad  Antakalnio karių kapinių vienuoliktame kvartale jau stovi 200 laikinų medinių kryžių, kuriais  pasirūpino Verkių daugiafunkcinio mokymo centras ir Atsargos karininkų sąjunga.

Mums visiems yra svarbi istorinė atmintis. Todėl yra būtina    surinkti duomenis apie 1918–1921 m. Lietuvos Nepriklausomybės kovų dalyvius, skelbti karių vardus ir pavardes, priminti jų žygius bei tinkamai įamžinti jų atminimą.